(Novum) - Als het aan de helft van de Nederlanders ligt, komen er nog voor de geplande datum in mei 2011 nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Bijna een kwart hoopt dat er nog dit jaar een gang naar de stembus kan worden gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond.

Overigens verwacht slechts een op de tien dat het kabinet nog dit jaar onderuit gaat. Bijna zeven keer zoveel mensen denken dat Jan Peter Balkenende zijn kabinet gewoon op de rails houdt.

Op dit moment is het reces en is het rustig aan het politieke front. Dat blijkt ook uit de wekelijkse peiling. De PvdA snoept één zetel af van de SP en verder verandert er niets. De CDA blijft de grootste partij met 31 zetels, voor de PVV met 30.

D66 blijft de derde partij met 21 zetels en VVD en PvdA hebben nu beide zeventien zetels. GroenLinks is nu groter dan de SP: twaalf tegen elf zetels.

De verschuivingen komen volgens De Hond weer op gang naar mate de derde dinsdag van september nadert en meer plannen van Prinsjesdag uitlekken.

De steun voor de verschillende mogelijkheden voor het bestrijden van de crisis loopt uiteen. Zo wil bijna de helft van de mensen het ontstane begrotingstekort een tijdje laten bestaan. VVD'ers willen vooral fors bezuinigen.