zaterdag 22 augustus 2009

google books

BEDRIJVEN OP DE BRES TEGEN GOOGLE BOOKS

Microsoft, Yahoo en Amazon gaan samenwerken met het Internet Archive om de publicatierechten van Google Books te bestrijden.
fotoFoto

Bedrijven op de bres tegen Google Books

125 miljoen dollar

Google sloot in 2008 een schikking met de Amerikaanse uitgeversbond. De internetgigant betaalt de uitgeversbond 125 miljoen dollar om de boeken online te kunnen publiceren.

Orphans

Bezoekers moeten vervolgens geld betalen om de boeken te kunnen inzien. van die inkomsten gaat 70% naar de uitgevers en schrijvers en 30% naar Google. De uitgeversbond krijgt ook 70% van de opbrengsten die Google krijgt uit zogenaamde 'orphans'; boeken waarvan onbekend is wie de rechthebbenden zijn en voor niet-Amerikaanse boeken.

Open Book Alliance

De schikking van Google ligt wereldwijd onder vuur. Zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Europese Commissie onderzoeken de zaak en Franse en Duitse uitgevers protesteren, net als onder meer de Open Book Alliance, waar de drie zwaargewichten in plaatsnemen, tegen de schikking.

Rechter

Bezwaren tegen de deal moeten voor 4 september ingediend zijn. Begin oktober beslist een rechter in New York of de deal tussen Google en de Amerikaanse uitgeversbond rechtsgeldig is of niet.


zie ook: de papieren man

Geen opmerkingen: