dinsdag 30 juni 2009
nederlandse inventifiteit
E.U reglementen
maandag 29 juni 2009
vrijdag 26 juni 2009
donderdag 25 juni 2009
Vet voedsel eten
Vet voedsel vergroot het hongergevoel
Van vet voedsel zal je niet snel een vol gevoel krijgen. Als je vet voedsel eet, zal je namelijk alleen maar meer honger krijgen.
Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cincinnati. De onderzoekers ontdekten dat het eten van vet voedsel het hongergevoel vergroot.
Door het eten van vet voedsel neemt het hormoon ghreline namelijk toe. Dit hormoon bevordert de eetlust.
Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat het hormoon pas in werking zou treden bij een lege maag of als er weinig gegeten wordt. Maar nu blijkt dat als je vet eet, je hersenen een signaal krijgen dat ze deze vetten op moeten slaan. Deze vetten worden opgeslagen op de buik, de heupen en de dijen.
Het ghrelinegehalte blijkt alleen maar te stijgen als je verzadigde vetten eet. Onverzadigde vetten activeren het hongerhormoon niet.
woensdag 24 juni 2009
dinsdag 23 juni 2009
maandag 22 juni 2009
zondag 21 juni 2009
vrijdag 19 juni 2009
woensdag 17 juni 2009
dinsdag 16 juni 2009
maandag 15 juni 2009
zondag 14 juni 2009
Jongen geraakt door meteoriet
zaterdag 13 juni 2009
vrijdag 12 juni 2009
woensdag 10 juni 2009
dinsdag 9 juni 2009
Nora: The Sequel
Een opmerkelijk pianoconcert
VILNIUS - Afgelopen vrijdag trad kamerorkest Klapeida op met een speciale gastpianiste, voor wie speciaal een stuk geschreven was door de Litouwse componist Mindaugas Piecaitis. De naam van de pianiste is Nora en het is een zesjarige kat. Op Youtube is Nora al langer een hit. Ook in Amerikaanse tv-shows worden de filmpjes met regelmaat vertoond. Nora speelt alleen als ze daar zin in heeft, want daarvoor is ze een kat. Een paar keer per dag speelt ze een kort stukje.
het filmpje is met een studente, niet het concert
Hoge bevolkingsdichtheid stimuleert innovatie
AMSTERDAM - De ontwikkeling van modern menselijk gedrag heeft veel te maken met bevolkingsdichtheid. Een hogere bevolkingsdichtheid in een bepaald gebied leidt tot een grotere uitwisseling van ideeën en vaardigheden en voorkomt dat nuttige ideeën verloren gaan.
Dat blijkt volgens ScienceDaily uit een onderzoek van UCL (University College London).
Volgens de studie van UCL heeft dit in het verleden geleid tot het verschijnen van moderne menselijke samenlevingen op verschillende plekken ter wereld.
Evolutionaire ontwikkeling
Tot nu toe werd aangenomen dat innovatieve ideeën en het uitvoeren van complexe taken vooral gevolg waren van de evolutionaire ontwikkeling van het menselijke brein.
Uit het onderzoek blijkt dat sociale interactie ook een grote rol heeft gespeeld hierin.
Schattingen
Schattingen van bevolkingscijfers in het verleden en computermodellen over de mate van innovatie binnen menselijke gemeenschappen laten een verband zien tussen de hoeveelheid mensen die in het verleden een gebied bewoonden en de kenmerken van wat wetenschappers modern menselijk gedrag noemen.
‘’Met modern menselijk gedrag bedoelen we de radicale sprong voorwaarts in technologische en culturele complexiteit die onze soort uniek maakt’’, legt onderzoeker Adam Powell uit.
Voorbeelden van modern menselijk gedrag zijn beter ontwikkelde jachttechnieken zoals het gebruik van pijl en boog, of symbolisch gedrag als bijvoorbeeld kunst. De eerste gereedschappen werden 90.000 jaar geleden door mensen uitgevonden.
Explosies
In de kleine 200.000 jaar dat de mensheid bestaat hebben zich op verschillende momenten in de vroege geschiedenis van onze soort explosies van culturele en technische ontwikkeling voorgedaan.
Wetenschappers hebben hier nooit een volledig sluitende verklaring voor kunnen vinden.
‘’Er is in elk geval geen bewijs voor een puur biologische verandering in onze hersenen die verklaart waarom we ons op een gegeven moment op een intelligente manier begonnen te organiseren en gedragen’’, vertelt Mark Thomas van UCL.
‘’Het door ons ontwikkelde model wijst er op dat succesvolle innovatie minder met intelligentie te maken lijkt te hebben dan werd aangenomen, en meer met de manier hoe mensen met elkaar omgaan. En dat is nu even relevant als 90.000 jaar geleden.’’
© NU.nl/Hans Wetzels |
maandag 8 juni 2009
Objet mathematique
Poème électronique
Het Poème électronique of elektronisch gedicht is een multimediaspectakel dat werd uitgevoerd in het Philipspaviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 58 te Brussel in 1958.
De bedoeling van Philips was om de boodschap van vooruitgang en technische innovatie te presenteren als een kunstwerk.
Oorspronkelijk zou Gerrit Rietveld de leiding over dit alles hebben, maar toen ook Le Corbusier werd aangezocht bleek deze zelfstandig te willen opereren zodat Rietveld buiten spel kwam te staan.
Architect van het futuristisch ogende Philipspaviljoen was Le Corbusier. Het multimediaspectakel, voor die tijd iets totaal nieuws en aangekondigd als een nieuwe kunst met schier onbegrensde mogelijkheden, werd gecomponeerd door Edgard Varèse, terwijl het concept mede door Iannis Xenakis werd verzorgd. In steeds wisselende beelden werd de opgang van de menselijke beschaving gesymboliseerd en de schier onbegrensde mogelijkheden die men toen voor zich zag.
Bij de ingang verscheen een door Le Corbusier ontworpen installatie, het Objet Mathématique geheten, waarin de titel van de voorstelling in kleurig neonlicht werd aangekondigd. Dit voorwerp kwam uiteindelijk in bezit van het Centrum Kunstlicht in de Kunst te Eindhoven.
De uitvoering, waarvoor 425 luidsprekers werden gebruikt, was uiteraard ook een demonstratie van het technisch kunnen van Philips. Ze bestond uit avant-gardistische muziek die begeleid werd door een diavoorstelling op de binnenmuren van het paviljoen. Aangezien er nogal wat communicatiestoornissen waren tussen de artiesten verliep de uitvoering niet altijd vlekkeloos. Beeld en geluid verliepen vaak niet synchroon. Mede door de storingen werd het gebouw, toen de wereldtentoonstelling was afgelopen, opgeblazen.
[bewerken]Eindhoven
In 1998 werd het Objet Mathématique in bruikleen gegeven aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar het sindsdien de toegangsweg siert.
Ondertussen groeiden er sinds 2003 ook plannen om ook het Philipspaviljoen in Eindhoven te herbouwen. De stichting ALICE, die naamsbekendheid tracht te geven aan de Eindhovense creatieve industrie, verwierf in 2007 de auteursrechten op het gebouw. Men is van plan een replica van dit gebouw, inclusief de multimediavoorstelling, op te richten op het terrein van Strijp-S.
zondag 7 juni 2009
zaterdag 6 juni 2009
vrijdag 5 juni 2009
donderdag 4 juni 2009
woensdag 3 juni 2009
VAKANTIE!!!!!!!!!!!!!!!
Late Zon - Harp music - Harpist
Van het een te weinig
van het ander te veel
guichelton, ronnebon
hoe kan iemans
kiezen voor
of na, tijdens
maar zeker niet met
dinsdag 2 juni 2009
Zeldzame achttiende-eeuwse werken op internet
DEN HAAG - Grootschalig en toch zeldzaam. Dat wordt de nieuwe internetpagina dutchprintsonline.nl. Vanaf medio 2010 kunnen bezoekers daar 1,3 miljoen gedigitaliseerde pagina's zien uit ongeveer 7500 boeken uit de periode 1781 tot 1800.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden beginnen namelijk met het digitaliseren van zeldzame Nederlandse werken. Het gaat om achttiende-eeuwse boeken die de leeszalen van de bibliotheken niet mogen verlaten.
Onderzoek
Volgens de KB dinsdag vergroot publicatie op de site de toegankelijkheid van het materiaal. ''Bovendien geeft digitalisering mogelijkheden voor geheel nieuwe vormen van onderzoek, vooral door de geavanceerde zoekmogelijkheden''.Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
bron:ANP
maandag 1 juni 2009
het wiel opnieuw uitgevonden in China
Geluidsoverlast door buren, wat mag en wat kan
Een van de grootste bronnen van geluidsoverlast, na het wegverkeer, zijn buren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw buren zoveel geluid produceren dat u hierdoor niet meer prettig kunt wonen. Maar wanneer is er sprake van teveel geluidsoverlast en wat kunt u er tegen ondernemen.
GELUIDSOVERLAST EN DE WET
We wonen in Nederland zo dicht op elkaar dat het vrijwel onmogelijk is de buren niet te horen, ook normale geluiden dringen regelmatig tot de woning door en uiteraard kunt u ook hier last van hebben. U kunt echter pas actie ondernemen tegen het geluid als er een wet of regel wordt overtreden of als de geluidsoverlast voorkomt uit “onrechtmatig handelen”. De wet bepaald over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.De geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel, zijn als volgt:
gemiddeld piekbelasting
- overdag (07.00 - 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
- 's avonds (18.00 - 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
- 's nachts (23.00 - 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)
Een tweede regeling is te vinden het wetboek van strafrecht (artikel 431). Dit artikel verbiedt nachtelijk burengerucht. De controle op naleving van deze bepaling berust bij de politie en deze kan dan ook een boete geven aan overtreders van dit artikel. Richtbedrag voor deze boete is € 90,00.
WAT KUNT U DOEN TEGEN DIT BURENGERUCHT
Alhoewel u natuurlijk gelijk drastische maatregelen kunt nemen is het volgende stappenplan aan te bevelen om uw probleem op te lossen.- Neem eerst contact op met de buren die de overlast veroorzaken
- Indien het contact niets oplevert is het van belang dat u een dossier gaat vormen waarin u nauwkeurig bijhoudt wanneer, hoelang en in welke vorm de overlast plaats vindt.
- Meldt schriftelijk bij de overlastgever dat u een dossier aanlegt
- Ga na of andere buren ook overlast hebben van de overlastgever zodat u mogelijk samen actie kunt ondernemen
- Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld politie of de woningbouwvereniging
- Onderneem juridische stappen, al dan niet via de verhuurder
CONTACT OPNEMEN MET DE OVERLASTGEVER
Soms zijn mensen zich er totaal niet van bewust dat bepaald gedrag overlast oplevert voor anderen. Het is dan ook goed mogelijk dat de overlast alleen al door een vriendelijk gesprek kan worden verholpen. Wellicht is het ook mogelijk dat u samen een tussenweg vindt waardoor beide partijen tevreden zijn. Er zijn vele simpele oplossingen die de geluidsoverlast kunnen verminderen zoals bijvoorbeeld andere vloerbedekking of het trillingsvrij ophangen van geluidsboxen.Vorm een dossier
Indien een goed gesprek met de buren niet helpt zult u andere stappen moeten gaan ondernemen. Hiervoor is het van belang dat u over de nodige informatie beschikt om de overlast te kunnen aantonen. Het vast leggen van de overlast is dan ook van groot belang. Wellicht is het mogelijk om samen met anderen die ook overlast hebben een dossier aan te leggen. Hou in ieder geval in uw dossier over een lange periode alle incidenten, klachten en eventuele politieoptredens bij. Hoe meer getuigen, hoe beter. Hou ook gemaakte afspraken bij en noteer wanneer deze worden geschonden.Zoek bemiddeling
Ga naar de politie of dien een klacht in bij de woningbouwvereniging.Veel wijken hebben een wijkagent die als bemiddelaar kan optreden in het conflict. Helpt dit niet of is deze wijkagent niet aanwezig dan kan de politie alleen optreden als er sprake is van nachtelijke overlast of als in de algemene plaatselijke verordening is vastgelegd dat burengerucht strafbaar is. De politie kan dan een boete uitdelen of, na waarschuwing, geluidsapparatuur of muziekinstrumenten in beslag nemen.
Ook de woningbouwvereniging zal doorgaans eerst trachten om te bemiddelen in het conflict. Een woningbouwvereniging is verplicht u rustig woongenot te bieden en zal dus vaak al het mogelijke doen om deze verplichting na te komen, beginnende bij overleg met betrokken partijen. Gaat het echter om huurders die structureel geluidsoverlast veroorzaken dan kan de woningbouwvereniging ervoor kiezen de huurovereenkomst op te zeggen. Mocht de woningbouwvereniging hieraan niet willen meewerken, ook niet na het verzoek van meerdere huurders, dan zal alsnog een advocaat ingeschakeld moeten worden.
Tenslotte zouden ook conciërges, stadswachten, huismeesters of buurtvaders of buurtbemiddelaar nog kunnen bemiddelen in het conflict